Uszka

Ciasto:
- na stolnicę sypiemy mąkę (na oko),
- do kubeczka wrzucamy kawałek drożdży i zalewamy ciepłą wodą – nie mieszamy!
- dolewamy powoli wodę do mąkę i wyrabiamy ciasto,
- jeśli mamy za mało wody ponownie zalewamy nią drożdże – i tak do skutku,
- zagniecione ciasto powinno być mięciutkie.

Farsz:
- grzyby moczymy przez noc,
- gotujemy je do miękkości (ja gotuję w nowej wodzie),
- kiedy wystygną, przekręcamy przez maszynkę,
- na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, wrzucamy grzyby i smażymy przez chwilę,
- doprawiamy solą, pieprzem i wszystkim na co mamy ochotę ;)

Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki, wykrawamy kółka (śr. ok 3-4 cm), nakładamy farsz, składamy kółka na pół, sklejamy, zawijamy rogi i również zaklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: