Śląskie makówki

przepisy.wigilijne.pl

makowkiPotrawę przygotowuje się na dzień przed Wigilia, więc w krytycznym dniu będziesz miała więcej czasu na….

Potrzebujesz maku, chałki, mleka, miodu, masła, bakalii i rumu. Jeśli coś lubisz dajesz więcej, jak nie – to mniej.

Masło się roztapia, zalewa mlekiem i podgrzewa niemalże do wrzenia.

Teraz wsypuje się zmielony mak i miesza wszystko do ostygnięcia drewnianą łyżką. Potem dodajemy miód, rum i bakalie. Trzymaj danie na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, a drugą ręką krój chałkę.

W miseczkach układasz na przemian chałkę i mak – kilka warstw. Przez dzień trzymasz w zimnym.

Przez ten czas spokojnie możesz robić ciasto na pierniczki.

About these ads

1 Comment »

  1. [...] W ramach integracji z braćmi z południowego zachodu, godomy po ślunsku (jak umiemy) i robimy śląskie makówki. [...]


RSS Feed for this entry

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: