Bob Marley vs. Siemieniotka

Są potrawy których na próżno szukać wśród przepisów świątecznych. Może dzięki temu narasta wokół nich wiele mitów. Jeden z nich obalamy właśnie teraz. Facet na zdjęciu poniżej nigdy nie jadł siemieniotki.

bob

Ta tradycyjna śląska potrawa z konopii jest niesłusznie uważana za jamajską.

Oryginalny przepis można znaleźć na republikasilesia.com klikając na zakładkę

WARZYMY
PO S’LOONSKU
SILESIAN COOKING

Tu podajemy jedynie skrócony, amatorski przepis:

Opłukać konopie (30 dag) gorącą wodą, a następnie odcedzić i zalać dwoma litrami przegotowanej wody i gotować, aż ziarna zaczną pękać. Odcedzić nasiona, nie wylewać wywaru!

Płasko zakończonym tłuczkiem drewnianym należy wyciskać z nasion mleczko. Przelewać mleczko do osobnego garnka, a do nasion dolewać gorącej wody i dalej wyciskać.

Następnie mleczko, wywar i litr mleka wlać do garnka. Dodać nzawiesinę z 3 łyżek mąki, 2 łyżki cukru, łyżkę soli  i gotować ostrożnie, żeby się nie przypaliło. Cały czas mieszać. Słuchać kolęd, a nie „Legalize It” Tosha.

Podziękowania dla ewy9717, siostryheli i jaborygyna.

Dodaj komentarz