Pascha wielkanocna – przepis

Pascha to danie pochodzące z Rosji, a wiąże się z obyczajami prawosławnej kultury. Ortodoksi w okresie Wielkiego Postu nie jedzą nie tylko mięsa, ale także nabiału, jajek. Wielki Post to czas dobroci dla zwierzątek, do których Prawosławny nie strzela, których nie doi i nie każe znosić jaj. Istny raj! Do czasu… Wielkanocy!

Pascha to danie wielkanocne, które daje im to wszystko, czego wcześniej brakowało – jedyne, czego w niej nie ma, to mięso. Jest zatem twaróg i jajka! Jedząc paschę można docenić ich smak – szczególnie, jeśli spróbujemy choć przez dzień obejść się bez sera i jajec.

martoszki

Przepis na paschę z zaprzyjaźnionego blogu :) znajdziesz tutaj.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: