Wielkanocne ciasto na mazurka

Mazurek na Wielkanoc musi być! Wie o tym każdy, kto ma choć lekkie zdolności plastyczne. W końcu przygotowywanie mazurka przypomina wyklejanie mozaiki. Czyżby stąd płynął fakt, że mazurki pochodzą z Bizancjum?

Na pewno Mazurek lubi bakalie: suszone owoce, migdały, orzechy, suszone skórki.

Mazurek to mozaika?

Są jak kolorowe kamyczki, ceramiczne dzieła sztuki. Oczywiście na mazurku może występować ograniczony amor vacui – nic nie przeszkadza, jeśli tło prześwituje spod spodu:)

A jednak lepiej, jeśli nie widać spod niego ciasta.

Przyrządzając ciasto pamiętaj o tym, żeby było chrupiące – ten przepis na ciasto do mazurka daje Ci na to gwarancję.

Najłatwiej zrobić go z gotowanym mlekiem w puszce.

About these ads

1 Comment »

  1. 1
    astromaria Powiedział/a:

    Ostrożnie z tą puszką… moja przyjaciółka robiła taką polewę specjalnie dla mnie, ale nie zrobiła, bo akcja skończyła się potwornym wybuchem, po którym musiała myć nie tylko ściany, ale i sufit.


RSS Feed for this entry

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: